Євген Сверстюк – людина гідності та честі

Запрошуємо відвідати виставку : «Євген Сверстюк – людина гідності та честі» до 95-ої річниці від дня народження Євгена Сверстюка, яка розташована на четвертому поверсі бібліотеки ВНУ імені Лесі Українки.
Наш земляк: «Та Волинь у мені..», як він писав, український літературний критик, есеїст, поет, мислитель, філософ, учасник руху шістдесятництва, політв’язень радянського режиму, відомий дисидент.

Його вважають моральним авторитетом, взірцем інтелектуала і відповідального лідера, прикладом відстоювання свободи думки. Його життя показує, як багато може зробити для наступних поколінь людина, чиї «помисли чисті, а слова тихі і правдиві». Євген Сверстюк багато писав, його статті, есеї, його публічні виступи мали великий вплив на відродження національних духовних цінностей.

Виставка представлена спогадами про Євгена Сверстюка, науковими роботами про актуальні  проблеми есеїстки, критики та публіцистики автора, дослідженнями питань поетики його поезій та власне роботами самого автора.

  • «Блудні сини України» – збірка есеїв, літературно-критичних статтей і виступів автора, присвячених відродженню духовности й морально-етичним проблемам.
  • «На святі надій : Вибране» – літературознавчі статті й есеї, що писалися протягом більше трьох десятиліть під пресом цензури і вже без цензури. Публікуються вперше деякі матеріали літературно-кримінальної справи.
  • «100 афоризмів Євгена Свєрстюка» – в збірці вибрані афоризми зі статей та творів автора. 
  • «На землі, благословенній апостолом» – публіцистичні твори, вміщені у ній, були написані відразу після святкування 1000-ліття Хрещення Русі. Окремі думки, щодо Російської Православної Церкви, висловлені Євгеном Сверстюком ще у 1988-1989 роках, актуальні і тепер. 
  • «На хвилях «Свободи» – тексти есеїв та статей, що транслювалися на хвилях радіостанції впродовж 1968-2004 рр., гострі за своїм спрямуванням , тому і здобули  відгуки мільйонів радіослухачів в Україні та за її межами.