Геній думки і слова української нації

Традиційно вшановуючи пам’ять національного генія, великого поета, Кобзаря цьогоріч відзначаємо 210 річницю від дня його народження. Пророчі слова Шевченка ніколи не втратять своєї актуальності, відкриті для переосмислення, невпинного дослідження його постаті та літературно-національної спадщини.

Бібліотека ВНУ імені Лесі Українки презентує відкритий перегляд літератури
«Геній думки і слова української нації»
( читальний зал к. 48).

Експозиція складається з творів Тараса Шевченка, серед яких «Кобзар. Гайдамаки» 1886 року видання, наукових розвідок і публікацій про його життя та творчість. Окремим блоком представлені книги про Шевченка – художника і аналіз його мистецького доробку.

Феномен Шевченка досі надихає до творчості наших сучасників.

Видатний український художник Іван Марчук створив цикл полотен, які візуалізують поезію Кобзаря, за що отримав Національну премію імені Тараса Шевченка. «Шевченкіана» Івана Марчука сильно перегукується з сьогоденням, адже у Кобзаревих творах багато пророцтва та філософії.

Збірник «Апостол правди і науки» презентує написані в різні роки статті, вірші, історичні нариси, уривки з творів волинських письменників.

Роман-біографія «Перед фортецею», написаний Олександрою Гандзюк, яка викладала у ВНУ імені Лесі Українки, гідно поповнює список українських художніх творів про життєвий і творчий шлях Т.Г.Шевченка періоду 1845-1847 років.

Письменник і філософ Ігор Ольшевський розкрив Тараса Шевченка як провідника України у романі – есеї «Тарас Шевченко: від імені – до місії».

Прочитуючи мистецьку спадщину Тараса Шевченка, поет і художник Адлер Королів створив низку поезій за автопортретами Кобзаря, що увійшли до збірки «Застуджений вітер».

Україна живе та бореться завдяки видатним мислителям нашої країни.

✒️ На вшанування Тараса Шевченка, який вніс вагомий внесок у розвиток вітчизняної етнографії, інформаційно-бібліографічний відділ пропонує бібліографічне дослідження:

Етнографічні аспекти творчості Тараса Шевченка [Електронний ресурс] : рекомендац. бібліогр. список літ. / Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, Бібліотека ; уклад. Л. Дейнека. – Електрон. текст. дані. – Луцьк, 2024. – 25 назв.
Бібліографічні матеріали зібрані у рекомендаційному бібліографічному списку літератури висвітлюють вагомий внесок Т. Шевченка у розвиток вітчизняної етнографії, його збиральницьку діяльність, вивчення і використання у своїх творах етнографічних матеріалів.