Інформаційна лекція з елементами воркшопу

З нагоди Міжнародного дня задавання питань, що відзначається у день народження одного з найвизначніших науковців XX століття Альберта Ейнштейна, в бібліотеці ВНУ ім. Лесі Українки проведено інформаційну лекцію з елементами воркшопу із назвою «Відкриваймо світ запитань разом».

Учасниками заходу були здобувачі освіти університету, яким в.о. директора бібліотеки Оксана Петрик розповіла про важливі аспекти мистецтва задавання питань.

Увагу присутніх було акцентовано на таких ключових аспектах в умінні правильно ставити запитання, як вибір теми, орієнтація на аудиторію, неочікуваність, підтримка діалогу, чіткість, спрямованість, деталізація, конкретні приклади тощо. Окрему увагу приділено обговоренню переваг та недоліків відкритих і закритих питань.

Присутнім на лекції наведено приклади типових помилок, які слід уникати при задаванні питань. Окреслено варіанти уникнення подібних недоліків.

Найцікавішою для аудиторії стала тема правильного формулювання запитань до чат-боту з породжувальним штучним інтелектом ChatGPT з метою отримання бажаного інформаційного результату.

Отримавши необхідну інформацію, учасники заходу мали змогу задавати питання один одному. Практика такого воркшопу продемонструвала, яким чином, поставивши одні і ті ж самі питання з особливим акцентом, можна отримати різні відповіді.

У підсумку заходу його учасники дійшли висновку, що оскільки ми живемо в епоху стрімких змін, навчання умінню задавання питань – це неспинний процес, завдяки якому ми постійно вдосконалюємося та розвиваємось як особистість.