Інформаційний захід на тему «Книга і авторське право у сучасному вимірі»

З нагоди Міжнародного дня книги та авторського права у бібліотеці ВНУ ім. Лесі Українки проведено інформаційний захід на тему «Книга і авторське право у сучасному вимірі».

Спікерами заходу виступили доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин та управління проєктами Андрій Бояр та бібліотекарка відділу обслуговування бібліотеки Оксана Миргородська.

З вітальним словом до присутніх на заході здобувачів освіти та працівників закладу звернулася в.о. директора бібліотеки університету Оксана Петрик, окресливши важливість даного заходу в контексті правильного розуміння та дотримання авторського права у сфері науки.

Професор Андрій Бояр окреслив суть понять авторського права і плагіату та поінформував, яким чином ці поняття регламентовані в Законі України «Про авторське право і суміжні права». Охарактеризував правові підстави для захисту авторських і суміжних прав.

Зокрема увагу присутніх було акцентовано на аспектах поняття об’єкта авторського права, що регламентовано законом. Охарактеризовано поняття презумпції авторства й роз’яснено, за яких саме умов виникає та реалізовується авторське право.

Окремою темою обговорення стало питання вільного використання авторських творів, строків та термінів чинності авторського права, а також права особливого роду (sui generis) на неоригінальні об’єкти, згенеровані комп’ютерною програмою.

В рамках положень Закону України «Про вищу освіту» обговорено питання академічного плагіату та самоплагіату, окреслено відповідну термінологію.

Працівниця бібліотеки Оксана Миргородська окреслила інформаційно-стратегічний ресурс бібліотеки як структурного підрозділу, що забезпечує навчальний процес в університеті. Розповіла про різновиди навчальної літератури, наявної у бібліотечних фондах, навівши конкретні приклади по кожному із них.

Окрема увага була приділена працям викладачів навчального закладу. Акцентовано увагу на застосуванні іноземної мови для отримання подвійного диплому.

На завершення заходу спікери відповіли на усі додаткові запитання, що виникали в присутніх та підсумували представлену інформацію.